Mevlana Değişim Programı

Mevlana Değişim Programı Koordinatörü;

Dr. Öğr. Üyesi Murat KARAKUŞ

Mevlana Değişim Programı Nedir?

     Mevlana Değişim Programı, yurt içinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurt dışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan bir programdır. 23 Ağustos 2011 tarih ve 28034 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Yönetmelik ile birlikte yürürlüğe girmiştir. Bu programın finansal destekçisi Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’dır. Mevlana Değişim Programı 2 hareketlilikten oluşmaktadır. Bir tanesi Mevlana Değişim Programı diğeri ise Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı’dır. Bu başlık altında Mevlana Değişim Programı ile ilgili bilgi verilecektir.

     Mevlana Değişim Programı’ndan Üniversitemize gelmek isteyen öğrenci ve akademisyenlerle, diğer kurumlarda eğitim görmek isteyen Üniversitemiz öğrencileri yararlanabilmektedir. (Ankara Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğretim elemanları sadece Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı’ndan yararlanabilmektedirler.) Değişimin gerçekleşebilmesi için Ankara Üniversitesi ile karşı kurum arasında Mevlana Anlaşması olması şarttır. Öğrencilerimiz anlaşma içeriğine göre 1 dönem ile 1 akademik yıl arasında değişimden yararlanabilirler. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın Yürütme Kurul Kararı’na göre öğrenciye  4 aylık hibe ödenmektedir. Uzatmak isteyen öğrenciler finansal durumunu kendi üstlenmekle mükelleftir. Gelecek ve gidecek öğrencilerimizin kendi ülkelerinde aldığı burslar kesintiye uğramamaktadır(YTB bursu hariç). Öğrencilerin kendi üniversitelerinde ödemesi gereken harç vb. bir durum söz konusu ise ödeme yapılmalıdır. Gelen öğrenciler Üniversitemize harç ödemeyeceklerdir. Ankara Üniversitesi’ne gelecek değişim öğrencilerine yurtlarımız ücretlidir.

     Akademik değişim de ise yine Mevlana kapsamında Ankara Üniversitesi ile karşı kurum arasında anlaşmanın mevcudiyeti şarttır. Akademisyenler en az 14, en fazla 89 gün değişime katılabilirler. Haftalık ders saati en fazla 6 saat olmalıdır. Kalacakları gün için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın Yürütme Kurul Kararı’na göre günlük yevmiyeler ile ulaşım ücretleri ödenir. Ankara Üniversitesi’nin misafirhanesinden yararlanmak isteyen katılımcılarımıza misafirhanemiz ücretlidir.

     Anlaşma yapmak isteyen yüksek eğitim kurumları Mevlana Ofisi’nin kurumsal e-postasına mail atarak, iletişime geçebilirler.

Nasıl Başvurulur?

     Mevlana Değişim Programı’nın başvuruları şubat ayında Ankara Üniversitesi Mevlana Değişim Programı Koordinatörlüğü’nün resmi sayfasında ilan edilir. Başvuru dönemi yaklaşık bir ay sürmektedir. Alınan başvurular içinde bulunulan akademik yılı değil, bir sonraki eğitim-öğretim yılını kapsamaktadır. Başvuru ilanına çıktığımız bilgisi ayrıca anlaşmalı olduğumuz ortaklarımıza e-posta yoluyla da bildirilmektedir. Paydaşlarımız Mevlana Değişim Programı başvurularının başladığını kendi üniversitesinde duyurulmasıyla ve başvuruları almakla mükelleftir. Partnerlerimiz alınan başvuruları inceleyerek uygun olanların evraklarını e-posta yoluyla bize iletirler. Katılımcıların tarafımıza ileteceği kişisel e-postalar değerlendirilmeyecektir. Karşı kurumda ilgili ofislerce (Uluslararası Ofis, Dış İlişkiler ofisi varsa Mevlana Ofisi) atılan e-postalar dikkate alınacaktır. Tarafımıza yollanan başvurular Ankara Üniversitesi Mevlana Ofisi tarafından değerlendirilerek uygun görüldüğü takdirde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na iletilecektir.

     Ankara Üniversitesi öğrencileri için yukarıda belirtilen tarih aralığında istenilen belgeleri fakülte/enstitü koordinatörüne teslim etmesi gerekmektedir. Belgeler fakülte ve enstitülerin üst yazılarıyla tarafımıza iletilecektir. İstenilen tüm koşulları sağlayan öğrencilerin başvuruları kabul edilecektir. Öğrencilerimizin sadece bir üniversite tercih hakkı vardır.

     Başvuru sonuçları mayıs sonu haziran başı gibi ilan edilir.

Gelen ve Giden Öğrenciler için İstenilen Belgeler

  • Başvuru Formu (Fotoğraflı)
  • Transkript (Not ortalamasının 100’lük sisteme göre verilmiş olmalıdır.)
  • Dil Belgesi (100’lük sisteme göre notun olması gerekmektedir. Gelen öğrenciler için Türkçe veya İngilizce, giden öğrenciler için İngilizce ya da gidecekleri ülkenin dili)

Başvuru Şartları

  • Gelecek ve gidecek öğrenciler lisans, yüksek lisans veya doktora programında  tam zamanlı öğrenci olmalıdırlar.
  • Lisans öğrencilerinin not ortalaması en az dörtlük sistemde 2,50; yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ise 3,00 olması gerekmektedir.

     MBP (Mevlana Başarı Puanı), not ortalamasının %50 ile dil puanının %50’sinden oluşmaktadır. Öğrenciler MBP’ ne göre en yüksek puandan aşağı doğru sıralanırlar.

     Fakülte ve enstitülerin belirledikleri başka kriterler varsa bu koşulları sağlamak zorundadırlar. Bu kriterlere başvuru ilan metninden ulaşabilirsiniz.

     Öğrenciler hazırlık, bilimsel hazırlık gibi dönemlerde başvuru yapamazlar.

Gelen Akademik Personel için İstenilen Belgeler

  • Başvuru Formu (Fotoğraflı)
  • CV 

Önemli Notlar

     Başvuru yapacağınız senenin Yürütme Kurul Kararı’nı incelemeyi unutmayın. (http://mevlana.ankara.edu.tr/?page_id=2797 )

     Gitmek istediğiniz üniversite ile anlaşmanın olduğuna emin olun ve anlaşma içeriğini dikkatli inceleyin. Anlaşma başlığından ülkelere göre üniversitelerle yapılan anlaşmaları görebilirsiniz. Anlaşma İçerikleri ve Kontenjanlar başlığı altında anlaşmanın kapsadığı alanları ve kontenjan sayılarını bulabilirsiniz. Uygun olan tüm başvurular Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na iletilir ve sonuç yine Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nca belirlenir.

     Mevlana Değişim Programı: Yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında protokol kapsamında yapılan öğrenci ve öğretim elemanı değişim programıdır.

     Mevlana Değişim Programı Kurum Koordinasyon Ofisi: Yükseköğretim kurumlarında Mevlana Değişim Programına ilişkin işlemleri yürütmekle görevli birimdir.

     Mevlana Değişim Programı Kurum Koordinatörü: Mevlana Değişim Programı Kurum Koordinasyon Ofisinin faaliyetlerinin yükseköğretim kurumu adına yürütülmesinden sorumlu, yükseköğretim kurumlarının en yüksek kurum amiri veya yardımcısına doğrudan bağlı personelidir.