BÖLÜM HAKKINDA

Yazılım Mühendisliği Nedir

Yazılım Mühendisliği Lisans Programı; temel mühendislik ve matematik katkısıyla kullanıcı gereksinimlerini belirleyebilen, yazılım tasarlayabilen ve geliştirebilen, endüstride olan ihtiyaçları karşılamak amacıyla bilişim teknolojilerini kullanabilen, değişimlere ayak uydurabilen ve çözüm üretebilen mühendisler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler; yazılım projelerinde analiz, tasarım, kodlama, sınama ve yöneticilik gibi her kademede yer alacak şekilde donatılmış, mobil ve web tabanlı uygulamalar geliştirebilen, veri bilimi ve yapay zeka gibi en güncel alanlarda bilgi ve tecrübe sahibi Yazılım Mühendisleridir.

Yazılım Mühendisliği, bilgisayar bilimlerinden doğmuş, günümüz teknolojisinin standartlarının oluşması ve ilerlemesinde etkili olan bilim dallarındandır. Bir mühendislik disiplini olarak Yazılım Mühendisliği ihtiyaç duyulan yazılımın tüm yönleriyle ilgilenir. Bunlar yazılımın tasarlanması, geliştirilmesi, test edilmesi, değerlendirilmesi, analiz edilmesi ve yazılımın bakımı şeklinde kısaca açıklanabilir. Yazılım mühendisliği disiplinine uygun şekilde yazılımlar geliştiren kişi yazılım mühendisi olur.

Yazılım Mühendisi Nerede Çalışır

Yazılım mühendisliği mezunları yurt içinde; kamuda, özel sektörde ve akademide,   yurt dışında ise akademik ve özel sektörde faaliyet gösteren birçok teknoloji firmasında çalışabilirler. Savunma Sanayi, Bankacılık, İletişim ve Haberleşme, Yapay Zekâ, Sağlık gibi birçok iş alanında yazılım mühendisliği disiplinlerini uygulayarak çalışabilirler.

Program Hakkında Bilgiler

2022 yılında eğitim vermeye başlayan Yazılım Mühendisliği programına bu yıl 26 öğrenci kabul edilmiştir. 2022 YKS tercih sıralamalarına göre programa yerleşen öğrencilerin sıralamaları ilk 30 binde yer almaktadır. Yazılım Mühendisliği programı 4 yıllık bir lisans müfredatına sahiptir. Matematik ve bilgisayar temelleriyle başlayıp yazılım mühendisliği uzmanlığına kadar alanla ilgili uygulamalı birçok ders verilmektedir. Mühendis adaylarımızın programdan başarıyla mezun olabilmeleri için zorunlu yaz stajlarını da tamamlamaları gerekmektedir. Programın eğitim dili Türkçedir. Bölümümüzde 2 doktor öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlisi olmak üzere kadrolu 4 akademisyen, ders vermek üzere görevlendirilmiş 1 doktor öğretim üyesi ve doktoralı 1 öğretim elemanı ile toplam 6 akademik personel görev yapmaktadır. Bölümümüzde görev yapan hocalarımız kabul edilen öğrenci sayısı dikkate alındığında yaklaşık 3 öğrenciye bir öğretim elemanı oranı ile eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürmektedir.

Program Yeterlilikleri

Yazılım mühendisliği problemlerine etkin çözümler sağlayabilen yenilikçi ve üretken mühendis olur. Matematiksel, bilimsel ve Yazılım mühendisliği bilgilerini ortaya çıkan kontrol sistemleri, güç, sinyal işleme ve haberleşme sistemleri konularındaki gerçek dünya problemlerine uygulayacak yeteneğe sahip olur. Mühendislik problemleri için deney yürütme, araştırma yapma ve verileri yorumlama becerisine sahip olur. Verimli çalışmak üzere etkin iletişim kurma ve proje yürütme becerilerinden faydalanır.