Farabi Değişim Programı

Farabi Değişim Programı Koordinatörü;

Dr. Öğr. Üyesi Murat KARAKUŞ

Farabi Değişim Programı Nedir?

     Kısaca “Farabi Değişim Programı” olarak adlandırılan Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı; üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır.

     Farabi Değişim Programı, öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamaktadır.

     Farabi Değişim Programı, Türkiye’deki üniversiteler arasında bir dönem (Sadece Güz Dönemi) ya da bir yıl (Güz + Bahar Dönemi) öğrenci hareketliliğine olanak sağlayan bir değişim programıdır.

     Bu değişim programının amacı, sadece yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencilerin öğreniminin bir bölümünü başka bir yükseköğretim kurumunda sürdürmesini sağlamak değildir. Programın asıl amacı; öğrencilerimizin bilgi, beceri ve yetkinliklerini çeşitlendirerek zenginleştirmek, farklı sosyal ve kültürel ortamların tecrübesine imkân tanımak ve öğrencilerimizin kariyer hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlamaktır. Farabi Değişim Programı, bireyin sosyal becerilerini geliştirmekle beraber güçlüklerle mücadele etme tecrübesini de oluşturmaktadır. Yeni bir çevre ve arkadaş grubu kurarken iletişim becerilerinde de belirgin gelişmeler yaşanmaktadır. Farklı akademisyen ve farklı bir ekolde eğitim alma şansı yanında üniversitedeki arkadaşlarına göre daha farklı bilgi ve becerilere sahip olmasını sağlamakta, vizyonunu geliştirmektedir.

     YÖK, Farabi Değişim Programına katılan öğrencilere karşılıksız olarak burs vermektedir. Ön lisans ve lisans öğrencileri için ilk yılını tamamlamış olmak ve genel not ortalamasının en az 2.00/4.00; yüksek lisans ve doktora öğrencileri içinde ilk yarı yılını tamamlamış olmak (Hazırlık ve Bilimsel Hazırlık dönemlerinde başvuruda bulunamazsınız) ve genel not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması gerekmektedir. Sonuç olarak değişim 2. sınıfta başlamaktadır.

Nasıl Başvurulur?

Giden Öğrenci

     Başvurular Farabi Kurum Koordinatörlüğünün web sitesinde (farabi.ankara.edu.tr) ilan edilen tarihler arasında ve Kurum Koordinatörlüğü’ne yapılır.

     İlgili akademik yılın Farabi Değişim Programı çalışma takviminin 15 günlük ilan süresinin sonunda başvurular başlatılır.

     Protokol imzalanan yükseköğretim kurumlarının listesi kendi Farabi internet sayfalarında yayınlanır.

     Öğrenci, gitmek istediği yükseköğretim kurumuna başvurmak için gereken aday başvurusu belgelerini gönderen yükseköğretim kurumu Farabi Kurum Koordinatörlüğüne veya ilgili birimin Bölüm/Program koordinatörüne teslim etmekle yükümlüdür.

Aday Başvurusu için Gerekli Belgeler

  1. Aday Öğrenci Başvuru Formu (2 adet)
  2. Not Çizelgesi (2 adet)
  3. Yabancı Dil Muafiyet Belgesi (Zorunlu Yabancı Dil Programı Uygulayan Bölüm/Program için kendi kurumlarından alacakları muafiyet belgesi)
  4. SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi, Kamu veya Özel Teşebbüste çalışmadığını gösteren belge
  5. Çalışma ve Bildirim Dilekçesi
  6. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

NOT: Staj haricinde, herhangi bir kamu kurum veya kuruluşlarında çalışanlar ile özel sektörde sürekli ücrete tabii istihdam edilen öğrencilere Farabi Değişim Programı kapsamında değişim gerçekleştirmeleri halinde söz konusu program kapsamında herhangi bir burs ödemesi yapılmamaktadır. Bu nedenle programa başvuru yapmak isteyen öğrenciler herhangi bir kamu veya özel teşebbüste çalışmadığını gösteren resmi geçerliliği olan bir belge ile Çalışma ve Bildirim Dilekçesini henüz başvuru aşamasında Farabi Kurum Koordinatörlüğüne iletir.

Başvuru Şartları

  • Öğrenciler hazırlık, bilimsel hazırlık gibi dönemlerde başvuru yapamazlar. Ön lisans, lisans Oöğrencilerinin genel not ortalamasının (GABNO) en az 2.0/4.0 olması,
  • Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel not ortalamasının (GABNO) en az 2.5/4.0 olması gerekir.

Gelen Öğrenci

  • Gelen öğrenci başvuruları Güz / Güz + Bahar eğitim-öğretim yılı için olmak üzere yılda bir kez yapılır.
  • Gönderen yükseköğretim kurumu Farabi Kurum Koordinatörlüğü tarafından gönderilen Aday Öğrenci Başvuru Formu ve Not çizelgesi başvurulan yükseköğretim kurumu Farabi Kurum Koordinatörlüğünce değerlendirilir ve mevcut kontenjanlara göre dağılım yapılarak sonuçlar Farabi internet sayfalarında ilan edilir.
  • Kabul edilen öğrencilerin Öğrenim Protokolleri, Farabi Kurum Koordinatörlüğü tarafından kabul eden yükseköğretim kurumu Farabi Kurum Koordinatörlüğüne gönderilir.
  • Farabi Kurum Koordinatörlüğü, gelen Öğrenim Protokollerini ilgili akademik birime sunar. İlgili akademik birimde Öğrenim Protokolleri onaylandığı takdirde kabul eden Farabi Kurum Koordinatörlüğü, gönderen yükseköğretim kurumu Farabi Kurum Koordinatörlüğüne Öğrenci Kabul Belgesini gönderir.
  • Farabi Kurum Koordinatörlüğü, öğrencinin ders kaydı için ilgili akademik birime ders listesini sunar.
  • Gelen öğrenciye ilgili yükseköğretim kurumu tarafından öğrenci kimlik kartı verilir. Öğrenci, öğrenim süresi sonunda ilişik kesme işlemlerini yaparak öğrenci kartını iade eder.
  • Değişim süresinin bitiminden itibaren 30 gün içerisinde, kabul eden yükseköğretim kurumu Farabi Kurum Koordinatörlüğü tarafından Not Çizelgesi ve Öğrenci Katılım Belgesi, gönderen yükseköğretim kurumu Farabi Kurum Koordinatörlüğüne iletilir.

Önemli Notlar

Farabi Değişim Programı Genel bilgi almak için tıklayınız. (http://farabi.ankara.edu.tr )

Farabi Değişim Programı Uygulamadaki Protokoller hakkında bilgi almak için tıklayınız. (http://farabi.ankara.edu.tr/farabi-protokolleri/uygulamadaki-protokoller/ )